bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Acasa | Forum | Chestionar

   IV.2 Predispozitii la insolatie in functie de culoarea parului si a pielii


Exista 6 fototipuri de piele , clasificate dupa culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradul de bronzare, pe scurt dupa reactiile cutanate aparute dupa 30 minute de expunere la soare in timpul verii.

Fototip

Culoarea parului

Culoarea pielii

Predispozitia la insolatie, arsuri

Gradul de bronzare

I

Roscat

Alba

Constanta +++

Nu

II

Blond

Deschisa

Constanta ++

Bronzare slaba

III

Saten

Deschisa

frecventa

Bronzare usoara

IV

Brun

Inchisa

rara

Bronzare puternica

V

(mediteranean) Brun inchis

Inchisa

Foarte rara

Bronzare foarte puternica

VI

Negru

Neagra

niciodata

maximala

Din toate considerentele expuse mai sus rezulta clar o singura concluzie - este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie pe perioadele insorite ale anului (din aprilie pana in septembrie) si mai ales la orele de insolatie maxima (11 a.m. - 6 p.m.). Desigur, trebuie protejati mai ales copiii, in special de varste mici, sub 1 an, persoanele cu fototip cutanat I, II si III, cele cu afectiuni ce predispun la fotosensibilizare sau sunt agravate de expunerea la soare (lucitele estivale, lupusul eritematos, urticariile solare etc.). Cum este practic imposibil sa stam toata vara sub un ecran de sticla, si am constatat ca nici acesta nu ofera o protectie absoluta contra razelor UV, solutia optima este sa folosim creme si solutii de fotoprotectie impotriva razelor UVA, UVB, IR. Exista mai multe tipuri de substante fotoprotectoare sub forma de solutii, geluri, emulsii si creme - fotocreme minerale (dioxid de titan, oxid de zinc), filtre solare chimice (cinamatii), ecrane - filtre organice (Tinosorb M), ecrane - filtre organo-minerale (MPI-sorb). Cel mai ingust spectru de absorbtie a razelor solare il au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice si organo-minerale, ultimele avand cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Intensitatea fotoprotectiei data de o substanta de acest fel este cuantificata de un coeficient (factor) de protectie, care este notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Acesta reprezinta raportul dintre DEM (doza eritematoasa minima) obtinuta prin expunerea la radiatii solare, dupa si inainte de aplicare de topice ecran solar. Deci, cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia este mai eficienta.

Din acest punct de vedere, substantele fotoprotectoare tip ecran solar au diferite grade de protectie (indexul SPF) si spectru de absorbtie diferit (ingust - pe UVA sau UVB) si larg, pe UVA, UVB si / sau IR. In functie de tipul de piele si de conditiile de expunere, va recomandam sa alegeti factorul de protectie potrivit, in felul urmator:

- fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normale de expunere la soare, in primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme (mare, munte, zone tropicale) este indicat sa foloseasca SPF minim 60, de preferinta 100;
- fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditii normale de expunere la soare, creme cu SPF 20. In conditii extreme, si in aceste cazuri sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;
- persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti, trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climatice extreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara, la un indice mai mic, respectiv 25.